Acum 27 de ani Dave Grohl canta primul concert alaturi de Nirvana (video)

In toamna anului 1990, Nirvana schimbase in trei ani de zile cateva nume si nu mai putin de cinci tobosari, inainte sa-l gaseasca pe cel din urma tobosar, Dave Grohl.

Inainte ca membrii trupei sa se intalneasca, Grohl, pe atunci in varsta de 21 de ani, era deja un veteran al scenei de hardcore punk din Washington ca si tobosar al trupei Scream. La sfatul solistului The Melvin, Buzz Osborne, chitaristul si solistul Nirvana – Kurt Cobain si basistul Krist Novoselic au fost la un concert al trupei Scream in San Francisco, acolo unde l-au vazut pentru prima oara pe Dave Grohl cantand live. La scurt timp dupa aceea, membrii Scream s-au despartit, iar Cobain si Novoselic l-au invitat pe Grohl la o sesiune de repetitii, unde bineinteles lucrurile s-au legat.

Kurt era si el tobosar intr-un fel. Cand canta la chitara sau cand compunea melodii, daca te-ai fi uitat la falca lui, aceasta se misca inainte si-napoi, ca si cum ar fi batut la tobe cu dintii. El auzea in capul lui ce-si dorea de la un ritm, iar asta e destul de greu de articulat.” a povestit Grohl revistei Rolling Stone in 2001. „Cred ca unul din motivele pentru care m-au vrut a fost pentru ca uneori cantam si ca voce de fundal. Nu-mi amintesc sa-i fi auzit sa-mi spuna , ci doar am continuat sa cantam.” a spus el.

La mai putin de o luna de la prima sesiune impreuna, trupa s-a inchegat si au si cantat primul concert impreuna, pe 11 octombrie 1990, la Shore Surf Club din Olympia, Washington. Intr-un clip filmat in timpul acelui concert, trupa poate fi vazuta cum canta transpirati in fata multimii impreuna cu noul tobosar.

Un an mai tarziu, Nirvana va schimba cursul muzicii rock prin lansarea unuia din cele mai apreciate albume ale tuturor timpurilor, ‘Nevermind’ – LP care s-a catarat pe prima pozitie in topuri cu ajutorul single-ului ‘Smells Like Teen Spirit’.

Existau momente in care ne conectam – zambeam si radeam si ne simteam ca o trupa. Existau si momente cand te simteai pierdut si te intrebai ce cautai acolo. Cateodata ma retrageam complet si-mi ziceam ca sunt un simplu tobosar in aceasta trupa. Alteori cand imparteam ceva minunat si frumos, cum ar fi un concert sau o sesiune de inregistrari sau o armonie vocala. Atunci ma simteam ca parte a ceva maret.” a spus Grohl revistei Rolling Stone, facand referire la sesiunea de inregistrari a albumului Nevermind.

Leave a Reply


*