Backstreet Boys: Povestea grupului care a schimbat imaginea trupelor de baieti

Pe 12 august, s-au implinit 20 de ani de la lansarea albumului ‘Backstreet’s Back’ – semnat de Backstreet Boys, trupa care a redefinit conceptul de boy band la nivel international. Materialul a ocupat prima pozitie in topurile muzicale a peste 16 tari, iar datorita vanzarilor colosale, LP-ul a fost premiat cu nenumarate discuri de platina.

In 1993, cinci adolescenti s-au intalnit in Orlando, Florida. O intalnire care a avut loc datorita unei prietenii din liceu, o fata familiara de la auditiile locale si un var distant. Atunci si-au spus Backstreet Boys, dupa numele unei piete din zona, care servea ca loc de intalnire pentru adolescenti.

Multi fani se concentreaza pe amintirile superficiale ale acestei generatii: Cine avea cea mai buna coafura? De unde le-a venit ideea cu costumele albe? Unde erai atunci cand ai ascultat prima oara ‘As Long As You Love Me’? Insa acum, povestea lor este mai relevanta ca niciodata, daca ne uitam la ce se intampla cu predecesorii lor.

Cand solistii – Brian, AJ, Kevin, Nick si Howie – s-au numit BSB a fost primul pas dintr-un lung sir care i-a dus spre faima mondiala. Un rol principal l-a avut si Lou Perlman, omul care le va fi si manager. El era deja un om bogat atunci cand a intalnit trupa pentru prima oara, asta multumita companiei lui de dirijabile. Perlman cauta o noua afacere in care sa investeasca si a fost insiprat de banii pe care ii faceau baietii de la New Kids On the Block. Lou a dat un anunt in ziarul Orlando Sentinel in care spunea ca este in cautare de tineri cantareti, iar la auditiile facute in hangarul sau de dirijabile s-au prezentat si cativa membri din viitorul boy band.

Grupul nu si-a castigat succesul imediat dupa auditiile din hangar, insa nici prea mult efort nu a fost necesar. Trupa a fost impresariata de fostul manager de turneu al New Kids on the Block si a petrecut perioada de inceput concertand in mall-uri si parcuri de distractii. Cateva din primele melodii s-au descurcat relativ bine in tarile europene, in timp ce in Statele Unite nu aveau succes deloc, insa totul s-a schimbat odata cu lansarea albumui de debut. Single-uri ca ‘Everybody’ si ‘Quit Playin’ Games’ au ocupat prima pozitie in Billboard Hot 100, iar BSB a fost nominalizata la editia din 1999 a Premiilor Grammy, in categoria ‘Best New Artist’. Reusisera!

In 2002, lucrurile au inceput sa scartaie. Nick Carter a decis sa urmeze o cariera solo, iar ceilalti patru membri au inregistrat un album fara el. Apoi a urmat o perioada de doi ani in care membrii BSB nu mai erau vazuti impreuna. Au planuit apoi un album de revenire in scena, ‘Never Gone’, care a fost criticat sever in presa dupa lansare. La scurt timp dupa, a venit vremea lui Kevin Richardson sa paraseasca grupul, motivand ca de vina sunt „problemele personale”.

In decada urmatoare au mai fost lansate cateva albume si s-au mai reunit de cateva ori, insa nu au reusit sa atinga succesul initial al primelor LP-uri.

LOS ANGELES, CA – JULY 31: (L-R) Brian Littrell, Kevin Richardson, AJ McLean, Nick Carter and Howie Dorough arrive for the 2013 Grove Summer Concert Series – Backstreet Boys In Concert at The Grove on July 31, 2013 in Los Angeles, California. (Photo by Gabriel Olsen/FilmMagic)

E un drum similar cu cel pe care il urmeaza acum membrii trupei One Direction (1D). Supergrupul este cel mai de succes produs al X-Factor din Marea Britanie – cei cinci membri au participat la auditii in mod individual, insa o sugestie a juratei Nicole Scherzinger i-a pus pe toti la un loc. In mod ironic, in primul sezon au iesit pe locul trei, insa Simon Cowell a vazut potentialul lor si i-a semnat la propria sa casa de discuri. Restul este istorie.

1D a devenit prima trupa britanica care a debutat pe prima pozitie in Billboard. Au atins statustul de disc de platina cu cateva albume si au petrecut cativa ani concertand in turnee mondiale. Insa la patru ani de la debut, deja pierdusera un membru, Zayn Malik – care era deseori absent in aparitiile de promovare. Restul trupei si-a anuntat despartirea, iar acum One Direction nu mai exista in mod oficial.

Leave a Reply


*