Cele mai memorabile momente ale lui Tupac

Au trecut 20 de ani de la moartea lui Tupac Shakur. Rapperul a apucat sa traiasca doar 25 de ani, pana in momentul cand acesta a fost impuscat dupa un meci de box la care a asistat, in Los Angeles.

Daca ne uitam la rolul pe care l-a avut in cultura pop americana – un sac de box pentru politicieni, insa si o figura revolutionara pentru cei care s-au simtit respinsi de societate – realizarile lui 2Pac au prins si ele viata. Efectul vietii sale si a carierei lui este inca simtit si in ziua de astazi si probabil va ajuta sa dea o forma hip-hop-ului si pe viitor.

Mai jos avem o lista de zece momente care l-au ajutat pe Tupac sa devina o legenda. Acestea sunt intinse pe o perioada cuprinsa intre 1991 si 1996 si include melodii, videoclipuri, aparitii, roluri de film si titluri din ziare. Acestea sunt niste instantanee care creaza imaginea pe care o avem astazi despre Tupac: un barbat si un artist, un fenomen multi-talentat care a aparat niste principii mai mare decat el.

Versul din colaborarea cu Digital Underground, ‘Same Song’

Inainte ca Tupac sa devina faimos, el cara echipamente, purta lycra si era dansator de rezerva pentru Digital Underground. Dupa ce grupul din Oakland a sarbatorit lansarea si succesul albumului Sex Packets, li s-a cerut sa compuna o melodie pentru coloana sonora a filmului Nothing But Trouble, cu Chevy Chase in rolul principal. Melodia respectiva va marca inceputul lui 2Pac in industria muzicala. Chiar si atunci avea ceva special.

Brenda’s Got A Baby

Pe primele sale doua albume, Tupac s-a concentrat pe fortele acute si structurale care conspirau impotriva americanilor de culoare. Insa unde unele subiecte ca brutalitatea politiei si politicile rasiste de relocare nu atingeau interesul publicului, single-ul ‘Brenda’s Got A Baby’ a reusit sa sparga gheata. Melodia spune povestea unei tinere de 12 ani care ramane insarcinata si care nu are nicio perspectiva de viitor, aratand dexteritatea de povestitor a artistului.

Juice

Tupac a interpretat primul sau rol principal in filmul Juice, acolo unde joaca rolul unui personaj dezbinat cu probleme personale. Omar Epps joaca rolul emotional al filmului, iar Pac pe cel al prietenului care-si convinge gasca sa participe la faradelegi. O buna parte din muzica lansata de 2Pac se bazeaza pe aceste impulsuri animalice si pe abilitatea sa de a-i da viata diavolului de pe umar, ceea ce subliniaza cat de mult a inteles el ca artist fiecare din partile implicate.Keep Ya Head Up

Cel de-al doilea album semnat de 2Pac, ‘Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.’, a fost lansat dupa ce vicepresedintele Statelor Unite, Dan Quayle, l-a criticat pe artist. „Nu exista niciun motiv pentru care un album ca asta sa fie lansat. Nu are loc in societatea noastra.” poate fi auzit politicianul pe cea de-a doua piesa de pe album, ‘2Pacalypse Now’. Insa melodia se ridica deasupra contrelor politice si ne vorbeste despre feminism, rasa si saracie. La doar 21 de ani, Tupac desfacea itele incurcate care faceau cartierele din care provenea sa se simta fara speranta si construia un drum pentru anii care urmau sa vina.

Poetic Justice

In acest film, Tupac Shakur joaca alaturi de Janet Jackson, acolo unde ne arata latura sa romantica si a celor care au trecut prin cele mai grele momente in viata. In timp ce Juice ne arata partea mai dura a lucrurilor, Poetic Justice ne-o arata pe cea sensibila.

Incidentul de la Quad City Studios

In luna noiembrie a anului 2014, 2Pac a fost jefuit si impuscat in lobby-ul unui studio de inregistrari din Manhattan. El a fost dus la spital si a fost operat de urgenta; la doar trei ore distanta, fara aprobarea doctorului, Pac a iesit din spital pentru a aprea intr-un scaun cu rotile in fata judecatorului.

Above the Rim

Interpretarea pe care o are 2Pac in filmul Above the Rim ne arata ce l-a facut sa fie un artist mare: empatia si intelegerea pe care o avea fata de fiecare om in parte. In timp ce melodii ca ‘Brenda’s Got A Baby’ si ‘Keep Ya Head Up’ se concentreaza asupra oamenilor vulnerabili, personajul interpretat de Shakur ar fi fost neinteresant daca ar fi fost jucat de alt actor. Insa rapperul gaseste o cale prin care sa-l faca pe Birdie simpatic si atragator.

Dear Mama

Pe ‘Dear Mama’, oda dedicata mamei sale de pe albumul ‘Me Against the World’, 2Pac ne-o descrie pe mama sa in frumusetea ei complexa: o revolutionara, o femeie grijulie, un mentor, o sfanta. Me Against the World este cel mai personal album al artistului si a fost primul care s-a clasat pe prima pozitie in Billboard in timp ce 2Pac se afla in inchisoare.

California Love

Linia clara care separa cariera rapperului in doua este trasata de perioada de opt luni de zile in care acesta a stat inchis in inchisoare in 1995. Dupa eliberare, Shakur a inceput sa lucreze pentru Suge Knight la Death Row Records. Single-ul ‘California Love’, care era o colaborare cu noul sau coleg de label, Dr. Dre, dar si cu legendarul Roger Troutman, a fost complet odata cu lansarea videoclipului. Regizat de Hype Williams, clipul a fost filmat pe platoul filmului Mad Max Beyond Thunderdome si imprumuta mult din imaginea personajelor din film. Clipul este unul din cele mai laudate din istoria hip-hop-ului.

The Don Killuminati: The 7 Day Theory

Cei care au lucrat cu Shakur dupa ce acesta a fost eliberat din inchisoare au declarat ca rapperul le cerea ca prima dubla pe care o dadeau sa fie si cea inclusa pe album. Acest lucru a fost capturat minunat in The Don Killuminati: the 7 Day Theory. Albumul a fost lansat post-mortem in noiembrie 1996. Este ultimul sau album si este plin paranoia, o frenezie de sfidare, suflet si energie fara margini. Cu toate ca 2Pac nu avea de unde sa stie care va fi momentul in care va muri, artistul a reusit sa inteleaga ca viata este scurta si pretioasa si a stiut cum sa imortalizeze acest lucru in munca sa.

Leave a Reply


*