Viral

Este Craciunul ziua in care s-a nascut Iisus? De unde a aparut Mos Craciun. Afla toate detaliile

Articol scris de UTV Data publicării:

Te-ai intrebat vreodata de ce sarbatorim Craciunul si care este defapt semnificatia acestuia?

Craciunul se celebreaza pe data de 25 decembrie, este o sarbatoare religioasa dar si un fenomen comercial cultural raspandit la nivel mondial. De mai bine de 2 milenii, oamenii din lumea intreaga sarbatoresc Craciunul in moduri religioase, celebrand ziua de nastere a Mantuitorului Iisus Hristos din Nazareth. Crestinii sarbatoresc ziua de 25 prin decorarea brazilor, cina in familie si desigur asteptarea cadourilor aduse de Mos Craciun. Ziua de 25 decembrie a fost prima ora recunoscuta ca o zi de sarbatoare in America in 1870.

Vedere de afara in timp ce ninge. In casa este un brad de Craciun frumos decorat

Istoria Craciunului

Se pare ca oamenii sarbatoreau zilele de iarna din luna decembrie cu mult inainte de nasterea lui Iisus. Acestia sarbatoreau defapt lumina si nasterea din cele mai intunecate zile ale anului. In Scandinavia, incepand cu data de 21 decembrie, nordicii adunau cei mai mari busteni pe care ii gaseau si faceau focul cu ei, iar oamenii tineau un festin care putea dura chiar si 12 zile. Nordicii credeau ca fiecare scanteie din foc reprezenta nasterea unui nou porc sau vitel in anul ce urma sa vina.

Saturnalia si Craciunul

In Roma, unde iarna nu era atat de geroasa ca in partile nordice ale Europei, se sarbatorea Saturnalia, o sarbatoare in cinstea lui Saturn, zeul agriculturii. Incepea in saptamana solstitiului si dura o luna intreaga, Saturnalia era momentul hedonismului in Roma, mancarea si bautura erau din belsug iar timp de o luna sclavii erau eliberati si tratati de la egal la egal, afacerile si scolile erau inchise si toata lumea participa la aceasta sarbatoare.

Este Craciunul ziua in care Iisus s-a nascut?

In primii ani ai Crestinismului, Pastele era evenimentul principal al anului, iar ziua in care Iisus s-a nascut nu era sarbatorita deloc. In secolul al-IV-lea, bisericiile au luat decizia de a include si nasterea lui Iisus ca sarbatoare. Din pacate, in Biblie nu este mentionata data in care s-a nascut Mantuitorul. De-a lungul timpului au fost descoperite mai multe semne ca nasterea ar fi fost primavara, dar Papa Julius a ales ziua de 25 Decembrie. Se crede ce aceasta zi a fost aleasa pentru a combate sarbatorile pagane precum Saturnalia.

Nativity Scene at Night (with stable)

Irving Washington a reinvetat Craciunul in America

In anul 1819, faimosul autor Irving Washington a scris cartea "The Sketchbook of Geoffrey Crayon, gent.", o serie de povesti despre celebrarea Craciunului si portretizarea acestuia intr-o forma mai familiala. In viziunea lui Irving, Craciunul trebuie sa fie o sarbatoare pasnica in care sa ne ajutam aproapele fara sa mai tinem cont de clase sociale.

"A Christmas Carol"

Celebra carte "A Christmas Carol" al scriitorului Charles Dickens a ajutat foarte mult in portretizarea Craciunului asa cum il stim astazi. Autorul ne-a insuflat prin povestea sa magia pe care Craciunul o poarta. Acum toata lumea cand se gandeste la ziua de 25 decembrie se gandeste la familie, la fapte bune, la cadouri, la un sentiment de nostalgie si totodata la "spiritul Craciunului".

Mos Craciun! De unde a aparut?

Legenda lui Mos Craciun a pornit din anul 280 din Turcia, unde un calugar pe numele St. Nicholas si-a donat toata averea mostenita si a calatorit in tara natala pentru a-i ajuta pe cei saraci si bolnavi, ulterior a capatat titulatura de "protectorul copiilor si al marinarilor".

St. Nicholas a ajuns in cultura Americana in secolul al-XVIII-lea, in New York, cand familiile olandeze sarbatoreau moartea lui "Sint Nikolas" sau "Sinter Klaas", ulterior cunoscut ca "Santa Claus".

In 1822, Clement Clarke a scris un poem intitulat "O intalnire cu St. Nicholas". In acest poem era descris un om foarte voios care zubra din casa in casa cu o sanie trasa de reni pentru a a le oferi copiilor jucarii. In anul 1881 aceasta poveste a fost pentru prima oara prezentata publicului larg sub forma de desen de catre Thomas Nast, acesta l-a desenat pe  Mosu imbracat in rosu, voios si cu o barba lunga.

Etichete: craciun , mos craciun , sarbatori

Partenerii Nostri