profimedia-0575984001
Viral Foto:Profimedia Images/Eclipsa totala de Soare

[LIVE VIDEO] Eclipsa totala de Soare pe 8 aprilie. Fenomenul va fi transmis in direct de NASA

Articol scris de UTV Data publicării:

Astazi, 8 aprilie, va avea loc o eclipsa totala de Soare, care va incepe deasupra Oceanului Pacific de Sud si isi va continua traiectoria deasupra Mexicului, a SUA si a Canadei, pe o traiectorie diagonala. Doar cei mai norocosi o vor putea admira in toata splendoarea ei dar stati fara griji, si noi vom putea urmari fenomenul transmis in direct.

Eclipsa totala de Soare este un fenomen in care Luna se interpune intre Pamant si Soare, blocand complet lumina solara si determinand intunericul brusc al cerului in timpul zilei. Calea totalitatii este traseul umbrei Lunii pe suprafata Pamantului, care in cazul acestei eclipse va traversa o mare parte din continentul SUA, impreuna cu parti din Mexic si Canada.

2024 Total Solar Eclipse

In momentul in care luna trece prin fata soarelui, fasciculul care se formeaza va fi vizibil doar din continentul nord american, oferindu-le celor norocosi oportunitatea de a urmari efectul Punkinje in actiune.

Efectul Punkinje este perceput diferit de oameni, iar asta se datoreaza anatomiei ochilor. Mai mult decat atat, animalele sunt cele care percep cel mai intens acest fascicul de culori, datorita alcatuirii biologice a ochilor.

Cat de rar este acest fenomen?

Ultima eclipsa de Soare din SUA a avut loc in 2017, de aceea oamenii de stiinta sunt surprinsi de eclipsa din acest an, un interval de numai sapte este ceva ceva neobisnuit. Cea anterioara avut loc in 1979, iar urmatoarea vizibila in SUA va fi in anul 2044.

Eclipsele solare totale vizibile din Romania sunt extrem de rare si se intampla de obicei la intervale de peste 100 de ani. Ultima eclipsa totala de Soare a fost vazuta pe 11 august 1999 din Romania. Potrivit astro-urseanu.ro, urmatoarea eclipsa totala de Soare vizibila din Romania se va produce pe 3 septembrie 2081.

Eclipsa totala de Soare va fi transmisa in direct de NASA

Eclipsa totala de Soare va fi vizibila doar in America de Nord, dar va putea fi urmarita oriunde in lume pe conturile de streaming ai celor de la NASA. Acestia pun la dispozitie o transmisiune live a fenomenului pe canalul lor de Youtube si pe contul de Twitch. Transmisiunile se vor desfasura de la ora 20:00 (ora Romaniei) pana la ora 23:00. In program sunt discutii si explicatii cu invitati experti in astronomie, precum si o privire asupra eclipsei din interiorul telescopului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Etichete: eclipsa de soare

Partenerii Nostri