CAT AND DOG TOGETHER
Lifestyle Foto: Getty Images

Adevarul despre ura dintre caini si pisici, spus de specialisti. Razboiul dintre caini si pisici, mit sau realitate

Articol scris de UTV Data publicării:

De multe ori cand vrem sa descriem o situatie in care persoanele nu se inteleg, ne folosim de expresia "sunt precum cainele si pisica". Este insa aceasta idee devenita cliseu, un adevar universal?

Cercetatorii care au studiat relatia dintre caini si pisici au ajuns la o concluzie: nu este un lucru nativ pentru caini sa urasca pisicile sau invers, dar diferentele din comportamentul si stilurile lor de comunicare pot duce la neintelegeri si conflicte. Iata cateva motive pentru care s-ar putea sa nu se inteleaga:

Instinctul de prada: Cainii au un instinct de prada, mostenit de la stramosii lor lupi, care ii determina sa urmareasca si sa prinda obiecte in miscare. Desi cainii nu mai trebuie sa vaneze pentru hrana, miscarile rapide ale unei pisici pot declansa acest instinct, facand cainele sa perceapa pisica ca pe ceva ce trebuie urmarit.

Stiluri de comunicare diferite: Cainii si pisicile comunica diferit. Cainii folosesc adesea latratul, miscarile cozii si afectiunea fizica pentru a-si exprima sentimentele, in timp ce pisicile se bazeaza mai mult pe limbajul subtil al corpului. Aceasta diferenta poate duce la neintelegeri, deoarece comportamentul unei pisici care semnaleaza iritare sau dorinta de spațiu poate fi interpretat gresit de un caine ca o invitatie la joaca.

Diferente de personalitate: Cainii sunt in general mai deschisi si pot sa nu aiba limite personale in comparatie cu pisicile, care acorda mai multa importanta spatiului si limitelor personale. Aceasta diferenta de personalitate poate duce uneori la conflicte, in special daca incercarile entuziaste ale unui caine de a se juca le coplesesc pe pisici, determinandu-le sa se simta stresate sau amenintate.

Dog and cat

In plus, socializarea timpurie joaca un rol crucial in modul in care cainii si pisicile interactioneaza unul cu celalalt. Animalele de companie care sunt expuse altor specii de la o varsta frageda au mai multe sanse sa dezvolte relatii bune.

Daca luati in considerare introducerea unei noi pisici sau a unui motan intr-o casa cu un caine, antrenamentul adecvat si introducerea treptata sunt cheia. Antrenarea cainelui pentru a intelege si respecta spatiul si limitele pisicii poate contribui la stimularea unei coexistențe pasnice. De asemenea, oferirea de recompense pentru interactiunile prietenoase intre cele doua animale poate incuraja o relatie armonioasa.

Pot invata cainii si pisicile sa se inteleaga? Credeti sau nu, cainii si pisicile nu sunt destinati sa fie dusmani de moarte, ba mai mult, aproape orice caine si pisica pot invata sa convietuiasca, atata timp cat proprietarii sunt foarte rabdatori si dispusi sa mearga in ritmul animalelor lor, spune Karis Nafte, consultant certificat in comportamentul cainilor. Desigur, exista anumite rase de caini afectuoase cu personalitati adaptabile, cum ar fi golden retrieverii , si pudelii, care sunt considerati caini prietenosi cu pisicile. Dar „gradul in care un caine si o pisica sunt prieteni este mai putin legat de rasa, si mai mult de temperamentul individual si de gradul de socializarea al fiecarui caine”, spune Karis Nafte. Pentru a ajuta cainele dvs. sa socializeze cu pisicile, urmati acesti pasi:

1.Incepeti treptat Atunci cand introduceti unui caine o pisica din cartier sau a unui prieten, faceti-o treptat. Incepeti cu intalniri controlate in care ambele animale sunt in lesa. Astfel, ele se pot "observa reciproc fara contact fizic direct, reducand riscul de reactii bruste", spune dr. veterinar Sara Ochoa.

2.Nu strigati atunci cand cainele incearca sa alerge pisica instinctul dvs. poate fi sa strigati „Nu!” cand cainele dvs. crede ca este timpul sa alerge, dar acest lucru poate fi mai daunator decat benefic. „Atunci cand strigati, suna ca si cum ati latra impreuna cu cainele dvs. si veti speria si pisica aflata in procesul de socializare”, spune Nafte. „Pedepsirea cainelui dvs. creeaza mai mult stres si confuzie.”

3.Folositi abordarea pozitiva. Recompensati pisica si cainele cu cele mai bune gustari, afectiune si laude atunci cand sunt unul langă celalalt si manifesta comportament calm. Dr. Ochoa spune ca acest lucru ii ajuta sa asocieze experientele pozitive cu a fi in prezența celuilalt.

4.Asigurati-i cainelui o viata activa Orice caine plictisit sau frustrat acasa este mult mai probabil sa reactioneze excesiv la stimuli precum pisicile", spune Nafte. Dar un caine obosit care a avut un antrenament zilnic bun este mult mai putin amenintator (si mai putin entuziast) pentru o pisica. De asemenea, asigurati-va ca le oferiti multe jucarii adecvate de mestecat pentru a-i tine distrasi si pentru a le oferi alte lucruri pe care sa se concentreze in afara pisicii.

Cu rabdare, intelegere si antrenament adecvat, cainii si pisicile pot invata sa traiasca impreuna in pace, demontand mitul ostilitatii lor.

 

Partenerii Nostri