Funny cocker spaniel puppy smiling during a photo shoot. Emotional portrait of a dog.
Lifestyle Foto: Getty/Cocker Spaniel

Afla ce animal de companie ti se potriveste in functie de personalitate

Articol scris de UTV Data publicării:
Exista atat de multe motive pentru care sa merite sa ai langa tine un animal de companie, fie ca vorbim de o pisica, un iepure, sau de ce nu o iguana.

O regula importanta insa atunci cand iti alegi animalul de companie este sa tii cont de personalitatea ta, pentru a fi sigur ca vei avea o legatura grozava cu noul tau prieten.

Responsabilitatea este cuvantul cheie in luarea acestei decizii, motiv pentru care e bine sa fii informat. Este important să tinem cont si de factori precum spațiul de locuit, timpul liber, preferințele personale.
 
Folosindu-se de cele cinci mari tipuri de personalitate cunoscute si sub denumirea de The Big 5, medicii veterinari au ajuns la cateva concluzii comune.
Un medic veterinar cu un catel in brate
1.Daca te incadrezi in categoria persoanelor deschise catre experiente, atunci este posibil sa fii compatibil cu un Golden Retriever.
 
Un Golden Retriever este cat se poate de deschis si dornic sa exploreze.Acesti caini sunt draguti, prietenosi si extrem de blanzi.Naturaletea lor sociala se potriveste perfect cu persoanele deschise la minte.
Un catel de rasa Golden Retriever alearga pe o campie cu un bat in gura
2.O persoană constiincioasa are in mod obisnuit, un control superior al instinctelor, este orientata catre obiective si acorda atentie detaliilor. Daca te situezi in aceasta categorie, o iguana ar putea fi alegerea potrivita pentru tine. 

Pentru a se dezvolta în mod corespunzator, reptilele trebuie sa aiba stapani foarte orientati catre detalii si constiinciosi.Mentinerea cerintelor lor de mediu specifice este esențiala pentru longevitatea și bunastarea lor. Neglijarea cerintelor lor legate de temperatura, lumina, hranire si hidratare poate duce la îmbolnaviri. O persoana constiincioasa s-ar putea bucura de aceste indatoriri minutioase.

O iguana sta pe umarul unui barbat

Persoanele cu scoruri ridicate în categoria amabilitate sunt de incredere, afectuoase si empatice fata de ceilalti. Cei care se încadrează în această categorie ar putea fi compatibili cu pisicile.

Pisicile sunt animale de companie extraordinare care ofera liniste proprietarilor lor, stand ore intregi sa toarca in bratele acestora. Desi unii considera pisicile distante, majoritatea persoanelor care au pisici nu sunt de acord. Pisicile pot fi animale extrem de afectuoase, loiale si iubitoare.

Pisicile au o durata de viața relativ lunga, iar in aceasta perioada devin adevarati parteneri pentru stapanii lor. Ca fiinte empatice, pisicile ajuta la reducerea stresului, a singuratatii si pot chiar sa creasca stima de sine, arata studiile.

O pisicuta sta pe umarul stapanei iar stapana o pupa

 

Persoanele extrovertite se simt adesea pline de energie dupa ce petrec timp cu ceilalti si se bucura sa fie in centrul atentiei.Daca te recunosti in aceasta descriere, ia in calcul sa iti iei un caine.

"Cainii adora sa fie in centrul atentiei," spune Nicole Savageau, DVM, medic veterinar la The Vets. "De multe ori, dacă mângâi un câine și este prezent și un alt câine, celălalt câine devine gelos și încearcă să se impună pentru a primi și el dragoste și afecțiune."

Extrovertirea este, de asemenea asociata cu exteriorizarea - o trasatura pe care cainii o cunosc foarte bine. ei sunt foarte buni în a-si exprima emotiile, in orice moment stii cum se simt.

Un catel negru isi pupa stapana imbracata cu un pulover rosu

Persoanele anxioase, predispuse la stres.Daca stii ca te superi destul de usor si ai dificultati in a te relaxa, ia in considerare sa ai un peste ca animal de companie. Ingrijirea pestilor poate avea un impact pozitiv asupra persoanelor care tind sa fie mai tensionate, S-a demonstrat ca pestii reduc nivelul de stres, scad tensiunea arteriala si chiar imbunatatesc calitatea somnului. Acesta este adesea motivul pentru care acvariile sunt intalnite frecvent în majoritatea cabinetelor medicale.

o fetita de 4-6 ani se uita la un acvariu cu pestisori de taote culorile

Partenerii Nostri