Spaghetti with tomato sauce shot on rustic wooden table
Lifestyle Foto:Getty Images/Paste

Consumul de paste ne face fericiti, spun cercetatorii din Italia

Articol scris de UTV Data publicării:

Atunci cand ai o zi proasta exista cateva remedii la care poti apela ca sa te simti mai bine, cum ar fi: prietenii, muzica buna, sportul, un hobby si de ce nu o mancare delicioasa. Ce parere ai de niste paste?

Italian food: seafood pasta and white wine on rustic wooden table

Conform site-ului marthastewart.com , cercetatorii de la Universitatea IULM din Italia au facut o descoperire pe gustul nostru. Atunci cand mancam o farfurie de paste starea noastra emotional-cognitiva se imbunatateste semnificativ.

Pentru a realiza acest studiu s-au analizat expresiile faciale, activarile emotionale ale creierului, variatia ritmului cardiac si microtranspiratia a 40 de subiecti cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani, in timp ce mancau paste. Studiul a identificat reactiile participantilor in timp ce gustau o farfurie de paste in comparatie cu ascultarea pieselor lor preferate sau urmarirea unui eveniment sportiv.

Reginette Noodles In Cream Sauce With Fresh Chanterelles And Cap

Cercetatorii au constatat ca mancarea pastelor provoaca o stare emotional-cognitiva pozitiva, cu aceleasi rezultate ca si cele inregistrate in timpul ascultarii muzicii si vizionarii sportului. O alta concluzie a studiului este ca experienta emoționala de a gusta pastele preferate este asemanatoare  cu cea generata de amintiri fericite.

Tagliatelle  with tomato sauce on wooden background.

"Prin acest studiu, stiinta s-a pus in slujba emotiilor pentru a certifica ca pastele si fericirea sunt una si aceeasi", a declarat Vincenzo Russo, profesor de psihologie a consumatorului si neuromarketing la Universitatea IULM, intr-un comunicat de presa. "Rezultatele ne arata ca atunci cand mancam paste suntem foarte activi emotional. Prin urmare, actul de a gusta si savura mancarea in toata aroma sa, stimuleaza cele mai pozitive amintiri si emotii."

Studiul a avut insa unele limitari, cum ar fi numarul mic de subiecti si faptul ca inca nu a fost supus recenziei de catre colegii cercatatorilor. 

Carbonara pasta. Spaghetti with pancetta, egg, pepper,parmesan cheese and cream sauce. Cheese grater, olive oil, glass of water on table. Traditional Italian cuisine. Top view.

Pastele sunt o mancare reconfortanta, bogata in carbohidrati, care poate stimula eliberarea de serotonina in creier, contribuind astfel la imbunatatirea starii de spirit si a sentimentului de bine. De asemenea, pastele pot fi personalizate intr-o varietate de moduri pentru a se potrivi gusturilor individuale si preferintelor culinare.

In plus, prepararea pastelor poate fi si ea o activitate placuta si relaxanta, oferindu-ti ocazia de a te concentra asupra unei activitati creative si distractive in bucatarie.

Desi este important sa recunoastem ca fericirea si satisfactia nu ar trebui sa depinda exclusiv de mancare, tu ce paste preferi?

Variety of pasta
Etichete: food

Te-ar putea interesa si:

Partenerii Nostri