Halloween pumpkins on wooden planks
Lifestyle Halloween pumpkins on wooden planks with spooky background.

Halloween, o sarbatoare din ce in ce mai populara si in Romania. De unde vine aceasta traditie si, mai ales, de ce este asa infricosatoare?

Articol scris de UTV Data publicării:

Istoria Halloween-ului incepe in urma cu aproximativ 2000 de ani, cu un festival pagan numit “Samhain” si de atunci este sarbatorita pe 31 octobrie, in fiecare an. Numele “Halloween” vine de la “All Hallows’ Eve” (Ajunul Tuturor Sfintilor) pentru ca pe 1 noiembrie este All Saints’ Day (Ziua Sfintilor).

Day of the dead flower sugar skull background

Acum ca stim de unde vine numele, sa vedem putin si de ce e asa de intunecata aceasta sarbatoare. Halloween-ul este sarbatorit pe 31 octombrie pentru ca festivalul antic Samhin avea loc pe aceasta data. Acesta marca schimbarea vremii, de la sezonul cald si roditor, la sezonul rece si inchis. Dar mai important decat atat este ca se credea ca in aceasta perioada a anului, granita intre lumea noastra si cea de dupa devenea extrem de subtire, astfel oamenii putand sa intre in contact cu cei morti. De aici si-a castigat Halloween-ul aceste conotatii despre fantome si bantuire.

 

Zombie

Totusi, ce legatura este intre Halloween si dovlecii scobiti care au lumanare aprinsa inauntru?

In Irlanda se spune ca a existat un om pe nume Stingy Jack(Jack Zgarcitul) care, atunci cand a murit, nu a fost primit nici in Rai, nici in iad. Asa ca sufletul lui a ramas sa bantuie pe Pamant. Oamenii au început să taie fețe demonice din napi (jack-o’-lantern )pentru a înspăimânta sufletul rătăcitor al lui Jack, iar atunci cand irlandezii au emigrat in Statele Unite, au inceput sa faca acelasi lucru, dar pe dovleci pentru ca erau mult mai multi si mai accesibili. Asadar, oamenii pun dovleci scobiti la usa pentru a tine departe spiritele care bantuie pamantul pe 31 octombrie.

Etichete: halloween

Partenerii Nostri