Control volume in the car.
Muzica

Numarul celor care asculta manele a crescut cu 7.4%, in ultimii 10 ani. Vezi ce arata sondajul INSCOP

Articol scris de UTV Data publicării:

21,6% dintre romani prefera manelele in anul 2023, fata de 14,2% in 2013, arata un sondaj realizat de INSCOP, la comanda publicatiei News.ro

Peste 47% dintre corespondenti spun ca asculta muzica populara, iar fata de acum 10 ani, a scazut cu 20% numarul celor care asculta pop. A crescut si numarul celor care prefera muzica clasica, hip hop iar genul rock a scazut in randul romanilor.

Intrebati ce gen de muzica asculta, 47.3% dintre cei chestionati mentioneaza muzica populara (fata de 49.7% in 2013), 29.2% pop-dance (fata de 41% in 2013), 2.3 cea clasica (fata de 22.8 in 2013), 21.6% manele (fata de 14.2% in 2013), 19.2% hip-hop (fata de 18.2% in 2013) iar rock 16.5% (fata de 19.5% in 2013).

Ce spune analiza socio-demografica.

Conform studiului ascultatorii de muzica populara sunt in special persoanele mai in varsta, cele cu educatie primara sau medie, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, cei care nu uitilizeaza retele sociale.

Cei cu o educatie superioara, cu varsta sub 45 de ani, majoritatea dintre ei sunt angajati la privat, numiti si gulerele albe, spun ca prefera muzica pop-dance.

Persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe declara intr-o proportie mai ridicata decat restul populatiei ca prefera muzica clasica.

Declara ca asculta manele persoanele cu varsta sub 45 de ani, cele cu educatie primara, cei inactivi potential activi, locuitorii din urbanul mic si rural, utilizatorii platformei TikTok, cei cu un venit mai redus.

Muzica hip-hop este ascultata in special de persoanele mai tinere, cu varsta sub 5 de ani, gulerele gri sau inactivi potential activi, angajatii la privat.

In general barbatii cu educatie superioara, cu varsta sub 45 de ani, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare, cu un venit mai ridicat, spun ca cel mai des asculta muzica rock.

Preferintele muzicale ale romanilor au cunoscut unele modificari in ultimul deceniu, cele mai importante fiind scaderea semnificativa a ponderii celor care prefera muzica pop-dance, cresterea ponderii celor care asculta manele, dar si a celor care asculta muzica clasica. Cifra cu semnificatia cea mai importanta este ponderea foarte redusa a celor care declara ca nu asculta muzica, de sub 5% din populatie. Practic aproximativ 95% dintre romani asculta muzica, indiferent de genul muzical preferat”, a spus Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul a fost facut pe un esantiont de 1.100 de romani, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediu unui chestionar.

Te-ar putea interesa si:

Partenerii Nostri