Dog jack russell terrier, Smart business dog wearing a tie sits at a desk with a glass of cappuccino in an office interior. Humorous depiction of a bo
Viral Foto: Profimedia Images

10 lucruri fascinante despre caini

Articol scris de UTV Data publicării:

In urma cu 23.000 de mii de ani omul s-a hotarat sa aduca in viata lui un prieten de nadejde si anume cainele. Conform descoperirilor facute de cercetatori, cainele a fost primul animal domesticit de om, in urma cu 23.000 de ani in Siberia. Acesti caini preistorici se trageau din lupi, creand legaturi stranse cu oamenii, inca de pe atunci, insotandu-i in procesul de migratie.

Sunt atatea lucruri interesante de aflat despre cei mai de incredere companioni ai omului, incat ne-am propus sa impartasim o mica parte dintre ele.

Small and large dogs standing face to face

Cainele cel mai inteligent din lume stia numele a peste 1.000 de obiecte. Un Border Collie numit Chaser putea identifica si recupera 1.022 de jucarii dupa numele lor. Chaser are cea mai mare memorie testata vreodata. Anumite rase tind sa fie mai inteligente decat altele—sau cel putin sa invete cuvinte si sarcini mai usor. In general, se crede ca un caine mediu este la fel de inteligent ca un copil de 2 ani.

Bernese mountain dog in the park. Portrait of a Bernese mountain dog.

Cainii pot vedea culorile, dar nu in acelasi mod in care o facem noi. Imaginea colorata perceputa de oamenilor se bazeaza pe existenta a trei tipuri diferite de receptori conici in retina noastra: rosu, verde si albastru. In cazul persoanelor daltoniste lipseste conul verde, iar la caini lipseste, de asemenea. Asadar, cainii, precum majoritatea persoanelor daltoniste, pot confunda rosul si verdele. Daca vrei sa te asiguri ca o culoare iese in evidenta pentru cainele tau, alege albastru sau galbenul. Ce are vederea cainilor in plus fata de noi? Ei bine, ochii cainilor sunt proiectati pentru a vedea in intuneric.

Funny dog with yellow glasses

Anumite alimente pe care le consumam sunt toxice pentru caini. Ciocolata, ceapa si usturoiul de exemplu pot avea efecte letale pentru un caine.Aceste produse pot provoca spargerea globulelor rosii iar acest lucru poate ucide un caine daca mananca suficient din aceste alimente.De ce nu pot cainii sa manance aceste alimente daca noi putem? Acest lucru are legatura cu modul in care ficatul cainilor si al oamenilor metabolizeaza diferit anumite alimente.

Cei mai bogati caini din lume sunt foarte, foarte bogati. Dar se pare ca povestile despre doi dintre ei—un cioban german numit Gunther, care ar fi mostenit 400 de milioane de dolari, si un pudel numit Toby Rimes, care se spune ca ar fi valoare de 92 de milioane de dolari au fost mai mult fabulatii. Pe de alta parte, cainele Leonei Helmsley, Trouble, a mostenit 12 milioane de dolari (dupa ce Helmsley a excomunicat doi dintre copiii ei), iar cainii lui Oprah Winfrey vor mosteni 30 de milioane de dolari.

Vedeta canina a internetului, Jiffpom ar putea fi cel mai bogat caine in prezent reusind sa adune 56 de milioane de dolari din aparitiile sale.

profimedia-0281229772

Estimarile pentru numarul de rase de caini in lume au ajuns la 1.000. American Kennel Club recunoaste 201 rase, dar aceasta este doar o parte din numarul total. Așadar, cate rase de caini exista? Alte asociatii majore de crescatori recunosc pana la 400 de rase, iar estimarile pentru numarul total variaza intre 800 si 1.000.

Crufts 2017 - Portraits Of Man's Best Friend

Cainele cel mai rapid din lume, greyhound-ul, este literalmente construit pentru viteza. Acesti caini sunt rapizi din mai multe motive: Inima greyhound-ului este mult mai mare decat a altor caini. Greyhound-ii au mai multe celule rosii in sange decat ceilalti caini (35% pana la 50% pentru majoritatea cainilor vs. 45% pana la 60% pentru greyhound ). Cainii din rasa Greyhound au un raport muscular mai mare in comparatie cu grasimea, in special in regiunea membrelor si a pieptului. Combinati toate acestea, si ai o reteta pentru un caine care poate alerga pana la incredibila viteza de 72 km/h!

Greyhoud lure coursing

Mustatile unui caine sunt organe senzoriale importante. Tehnic denumite vibrissae, mustatile unui caine nu sunt doar pentru aspect—ele il ajuta sa simta mediul inconjurator, sa isi mentina echilibrul si chiar sa folosească curentii de aer pentru a determina cat de departe se afla persoanele sau animalele de el. Cu toate acestea, chiar daca mustatile sunt clasificate ca organe senzoriale, ele sunt adesea taiate in timpul toaletarii. In unele tari, este ilegal sa tai mustatile unui caine.

Golden Retriever puppy breed in Vendrell, Spain - 26 Aug 2023

Cainii pot simti campul magnetic al Pamantului. In 2020, cercetatorii cehi au studiat cainii care puteau gasi drumul inapoi de la o expeditie de vanatoare folosind o ruta noua cu o scurtatura. Ei au descoperit ca acesti cainii au reusit sa faca acest lucru aliniindu-se cu campul magnetic al Pamantului, care actioneaza ca un fel de GPS natural pentru ei.

Cel mai mic caine inregistrat vreodata este un Chihuahua. In ceea ce priveste lungimea de la nas pana la varful cozii, un Chihuahua numit Pearl din Orlando, masoara doar 15 cm. In ceea ce priveste  inaltimea, acest caine mic detine, de asemenea, recordul de 9 cm la umar.

Cel mai greu caine inregistrat cantareste 155 de kilograme.Numele lui este Zorba, un mastiff englez care a trait in Londra in anii 1980. Acest caine gigant a detinut, de asemenea, recordul pentru cel mai lung caine, masurand 2,50 m de la nas pana la coada si avea 94 de cm inaltime la umar. Dar nu era si cel mai inalt caine. Acest titlu ii apartine lui Zeus, un Dog German din California care masura 111 cm la umar.

In From The Cold At Battersea Dogs And Cats Home

Partenerii Nostri