Sfantul-Andrei-poza
Viral FOTO: Sfantul Andrei

Afla cand se pune busuioc sub perna de Sfantul Andrei 2023. Cine a fost Sfantul Andrei?

Articol scris de UTV Data publicării:

De Sfantul Andrei iti poti gasi alesul inimii. Cand se pune busuioc sub perna?

Sfantul Andrei, sarbatorit in fiecare an pe 30 noiembrie, este unul dintre cei mai importanti sfinti din calendarul ortodox romanesc. El este considerat patronul Romaniei si al marii, iar sarbatoarea sa este marcata de numeroase traditii si obiceiuri.

Unul dintre cele mai raspandite obiceiuri este punerea busuiocului sub perna. Obicei practicat de fetele nemaritate pentru a afla cine este alesul inimii lor, se pune seara, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, iar ca prin magie ursitul apare in vis.

Cine a fost Sfantul Andrei?

Sfantul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul romanilor. Sfantul Apostol Andrei si fratele sau, Sfantul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sarac din Galileea. Ei au calcat pe urmele tatalui, traind din pescuit pana cand l-au auzit pe sfantul Ioan Botezatorul predicand in pustiul Iordanului si vestind venirea lui Mesia. Martor la botezul lui Iisus Hristos in apa Iordanului, Andrei l-a auzit pe Sfantul Ioan Botezatorul spunand: “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”.

Sfantul Eusebiu spune ca Andrei a predicat in jurul Marii negre si a devenit ocrotitorul Ucrainei, Romaniei si Rusiei. Conform traditiei, el a intemeiat Scaunul de la Constantinopol in anul 38 d.Hr, instalandu-l pe Stachys ca episcop.

Sfantul Andrei a fost martirizat prin crucificare in Patras, Grecia. Texte timpurii spun ca el a fost crucificat pe o cruce de forma “Crux Decussata”, o cruce in forma de X, acum cunoscuta sub numele de Crucea Sfantului Andrei.

Se crede ca Sfantul Andrei a ales sa fie crucificat in acest stil pentru ca se considera nevrednic sa fie crucificat pe acelasi tip de cruce ca Iisus.

Partenerii Nostri