Toomaj Salehi (6)
Viral Foto:Facebook/Toomaj Salehi

Coldplay si Sting cer eliberarea unui rapper din Iran condamnat la moarte

Articol scris de UTV Data publicării:

Activisti pentru drepturile omului, alaturi de 100 de artisti din domeniul muzical, printre care se numara Sting si formatia Coldplay, cer printr-o petitie eliberarea rapperului iranian Toomaj Salehi, condamnat la moarte pentru sustinerea protestelor in masa din Iran din toamna anului 2022, conform Agerpres.

Condamnarea la moarte a lui Salehi este punctul culminant a trei ani de hartuire judiciara, inclusiv arestare, inchisoare si tortura, se arata in petitia organizatiei Index on Censorship, cu sediul la Londra.

Cantaretul iranian a atras atentia asupra situatiei drepturilor omului din Iran in multe dintre cantecele sale.

Toomaj Salehi (11)

Salehi a fost laureat cu premiul Freedom of Expression

In octombrie 2023, Salehi a fost recompensat cu premiul Freedom of Expression Award de catre Index on Censorship.

"Artei trebuie sa i se permita sa critice, sa provoace, sa puna la indoiala si sa provoace autoritatea", sustin semnatarii petitiei.

"Niciun artist nu ar trebui sa fie supus vreunui tip de hartuire judiciara pentru exercitarea dreptului sau la libertatea de exprimare, cu atat mai putin sa fie condamnat la moarte", au adaugat ei.

Condamnarea la moarte a lui Salehi a fost anuntata la sfarsitul lunii aprilie. Vestea a starnit indignare in Iran si in alte tari din intreaga lume.

Autoritatile au luat decizia dupa ce Salehi a fost acuzat ca a sustinut protestele in masa din Iran din toamna anului 2022.

Anterior, rapperul a criticat in versurile lui problemele sociale si politice din tara.

"Sa fii condamnat la moarte pentru asta este pur si simplu inimaginabil"

Compozitoarea si pianista Tamara Barschak a facut apel la alti artisti pentru a se alatura petitiei. "Faptul ca acest biet muzician se confrunta cu executia pentru ca si-a exprimat convingerile este ingrozitor", a declarat Barschak pentru publicatia The Guardian, adaugand ca toata lumea ar trebui sa vorbeasca despre acest lucru.

De asemenea semnatar a petitiei, activista Elli Brazzill din cadrul grupului britanic Art Not Evidence, a declarat ca muzica de protest a fost cenzurata in intreaga lume timp de mii de ani. "Dar sa fii condamnat la moarte pentru asta este pur si simplu inimaginabil", a spus ea.

Toomaj Salehi, in varsta de 33 de ani, care isi foloseste prenumele ca nume de scena, a fost arestat in octombrie 2022. El a fost condamnat la moarte, in aprilie, pentru "coruptie pe pamant" de catre tribunalul revolutionar din Isfahan (centru).

El a sustinut, prin melodiile sale si pe retelele de socializare, miscarea de protest declansata dupa moartea, la 16 septembrie 2022, a tinerei Mahsa Amini, o kurda iraniana retinuta de politia pentru moravuri si care a fost acuzata ca a incalcat codul strict de vestimentatie impus femeilor.

Condamnarea la moarte a rapperului iranian a fost denuntata in aprilie de Franta, Italia si de experti ai unui grup de lucru ONU. Manifestatii de sustinere au fost organizate in mai multe orase din lume, in special la Toronto, Paris si Sydney.

Potrivit expertilor ONU, rapperul a fost condamnat initial la sase ani de inchisoare, inainte ca instantele sa dispuna eliberarea lui. El a fost arestat din nou in noiembrie.

Iranian Rapper’s Death Sentence Sparks Protest - Berlin
Etichete: proteste

Te-ar putea interesa si:

Partenerii Nostri