sf-andrei
Viral Foto: Sfantul Andrei

La Multi Ani de Sfantul Andrei. Traditii si obiceiuri 2023

Articol scris de UTV Data publicării:

Sfantul Andrei, sarbatorit in fiecare an pe 30 noiembrie, este unul dintre cei mai important sfinti din calendarul ortodox romanesc. El este considerat patronul Romaniei si al marii, iar sarbatoarea sa este marcata de numeroase traidtii si obiceiuri.

Cine a fost Sfantul Andrei?

Sfantul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul romanilor. Sfantul Apostol Andrei si fratele sau, Sfantul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sarac din Galileea. Ei au calcat pe urmele tatalui, traind din pescuit pana cand l-au auzit pe sfantul Ioan Botezatorul predicand in pustiul Iordanului si vestind venirea lui Mesia. Martor la botezul lui Iisus Hristos in apa Iordanului, Andrei l-a auzit pe Sfantul Ioan Botezatorul spunand: “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”.

Sfantul Eusebiu spune ca Andrei a predicat in jurul Marii negre si a devenit ocrotitorul Ucrainei, Romaniei si Rusiei. Conform traditiei, el a intemeiat Scaunul de la Constantinopol in anul 38 d.Hr, instalandu-l pe Stachys ca episcop.

Sfantul Andrei a fost martirizat prin crucificare in Patras, Grecia. Texte timpurii spun ca el a fost crucificat pe o cruce de forma “Crux Decussata”, o cruce in forma de X, acum cunoscuta sub numele de Crucea Sfantului Andrei.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei 2023

Acestea sunt cele mai raspandite obiceiuri traditionale desfasurate in noaptea de Sfantul Andrei, o perioada incarcata de traditii si supersitii incultura romaneasca.

Alungarea spiritelor nedorite

O superstitie indragita este aceea ca spiritele rele nu vor patrunde in casa daca gospodinele intorc canile cu gura in jos. Usturoiul agatat la intrare si busuiocul adaugat in hrana animalelor sunt alte practici pentru alungarea spiritelor malefice.

Aparitia strigoilor si protectia cu usturoi

Exista credinta ca in ajung apar strigoii, iar oamenii se apara cu usturoi. Copiilor li se facea cruciulita cu usturoi, iar pragul casei, usile si geamurile erau unse cu usturoi pentru a respinge spiritele rele.

Incoltirea graului pentru aflarea recoltei viitoare

Gospodarii practica traditia de a pune grau la incoltit in noaptea Sfantului Andrei, un gest menit sa dezvaluie perspectivele recoltei si prosperitatii familiei pentru anul viitor.

Ritualul in cimitir pentru dezlegarea misterelor

Cei dornici sa dezlege mistere din trecut participa la un ritual special in cimitir, privind intr-un vas cu apa descantata pentru a vedea evenimente din istoria lor.

Vizionarea alesului prin oglinzi si lumanari

Fetele care cauta sa-si descopere ursitul pot incerca sa stea goale intre doua oglinzi la miezul noptii, tinand lumanari aprinse in maini. In oglinda din spate vor aparea scene din viitor si chipul celui sortit.

Ritualul cu ulciorul de lut pentru cucerirea inimii iubitului

In miezul noptii, fetele intorc un ulcior de lut cu graU in jos, pun trei carbuni incinsi si rostesc o incantatie pentru a cuceri inima iubitului viitor.

Semnele Meteorologice ale noptii de Sfantul Andrei

Oamenii considera ca vremea din aceasta noapte prevesteste caracteristicile iernii care urmeaza. Un cer senin inseamna o iarna blanda.

Partenerii Nostri