Rave The Planet Techno-Parade in Berlin
Viral Foto:ProfiMedia Images/Parada Rave The Planet 2023

Scena muzicii techno din Berlin a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural UNESCO

Articol scris de UTV Data publicării:

Scena muzicii techno din Berlin a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, ca recunoastere a contributiei acesteia la identitatea culturala a orasului, conform News.ro.

Clubcommision este o retea pentru cluburile si muzicienii techno din Berlin. Ei au descris aceasta deciziie ca fiind “o alta piatra de hotar pentru producatorii, artistii, operatorii de cluburi si organizatorii de evenimente techno din Berlin."

Lutz Leichsenring, membru executiv al consiliului de administratie al Clubcommission, a declarat pentru postul german de televiziune DW: “Decizia ne va ajuta sa ne asiguram ca aceasta cultura de club este recunoscuta ca un sector valoros, demn de protectie si sprijin.”

De peste zece ani exista o campanie, condusa de Rave the Planet, pentru ca muzica si cultura techno sa fie adaugate pe lista Germaniei.

Parada Rave the Planet din iulie 2023

“Statutul de patrimoniu cultural imaterial este acordat mai frecvent unor activitati culturale mai traditionale, cum ar fi dansul Mwinoghe din Malawia sau cultura slovaca a cimpoiului. Recenta recunoastere pe lista patrimoniului cultural imaterial a raggae-ului jamaican si a festivalului Kumbh Mela din India pe lista patrimoniului UNESCO i-a determinat pe liderii comunitatii din Berlin sa militezi pentru ca scena lor sa fie inclusa in registrul Germaniei, care este separat de lista UNESCO.

Peter Kirn (DJ si producator): “In alte orase, oamenii nu ar accepta muzica foarte ciudata”

Techno este o parte fundamentala a orasului, potrivit lui Peter Kirn, un DJ si producator muzical din Berlin. In 2021, acesta a declarat pentru Observer: "In alte orase, oamenii nu ar accepta muzica foarte dura sau ciudata, plina de sintetizatoare si de masini de tobe foarte brutale si distorsionate. Nu poti pune asa ceva la ora de varf într-un club, daramite la pranz. Iar aici este total acceptabil sa asculti asa ceva in timpul pranzului".

Scena techno este una dintre cele sase noi intrari pe lista patrimoniului cultural imaterial din Germania, printre celelalte se numara vinul din fructe si alpinismul. O parada din Bavaria, cunoscuta sub numele de Kirchseeoner Perchtenlauf, la care participantii se imbraca in monstri blanosi, a fost, de asemenea, adaugata pe lista.

Te-ar putea interesa si:

Partenerii Nostri