Martisor- symbol of the coming spring in Romania, Moldova, Bulgaria and Macedonia.
Viral Foto: ProfiMedia Images/ Martisor

Traditii si obiceiuri de Martisor. Ce semnifica snurul pe care il primim de 1 Martie

Articol scris de UTV Data publicării:

Putem spune ca ziua de 1 Martie este sinonima cu revenirea naturii si cu un nou inceput plin de optimism. In aceasta zi speciala se daruiesc martisoare si se poarta in piept cu drag toata luna martie. Aceasta traditie se celebreata in Romania si in alte tari invecinate iar din anul 2017 a intrat pe lista selecta a patrimoniului UNESCO.

A gift for the celebration of the first of the March or 1 Martie ( martisor) , in Romanian

Traditii si obiceriuri de 1 Martie in functie de zone

Pe vremuri martisorul era legat la mainile sau gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului. Tot pentru noroc si fericire era purtat si de catre femei iar fetele care isi doreau sa se marite se spalau pe fata cu apa scursa de pe frunzele de fragi din padure pentru a-si creste sansele de noroc in dragoste.

Martisorul se poarta toata luna martie, dupa care este prins de un pom inflorit pentru a aduce belsug tot anul. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, are toata sansele ca aceasta sa se implineasca.

In zona Moldovei, barbatii sunt cei ce primesc martisoare.

In judetul Bihor, se spune ca daca te speli cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, oamenii vor deveni mai frumosi si mai sanatosi.

In Banat, fetele se spala pe fata cu zapada topita pentru a avea noroc in dragoste.

In Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apui sunt aruncate ina er pentru a avea bucurii tot anul.

In zona Transilvaniei, martisoarele se folosesc pentru a alunga spiritele rele, acestea sunt atarnate de usi, ferestre dar si de coarnele animalelor domestice.

Red And White Martisor Decoration Hanging On A Tree

Ce simbolizeaza snurul alb si rosu

Traditia spune ca firul martisorului ar fi fost tors chiar de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte si, asemenea Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Baba Dochia torcea firul anului primavara. Initial, martisorul a avut un snur impletit dintr-un fir alb si unul negru, acesta din urma fiind inlocuit in timp cu un fir rosu. Se spune ca rosul este o culoare cu rol protector, aceasta te poate feri de spiritele rele si exprima iubirea in credinta populara, in timp ce albul semnifica puritate si energie. Totodata, rosul ar putea simboliza vitalitatea femeii, iar albul intelepciunea barbatului, ceea ce inseamna ca snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii.

Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!

Etichete: sarbatori , 1 martie

Partenerii Nostri