Film

''Colectiv'', prima productie romaneasca cu doua nominalizari la OSCAR

Articol scris de UTV Data publicării:

Documentarul ''Colectiv'', regizat de Alexander Nanau, scrie istorie, dupa ce a obtinut doua nomilizari la Oscar pentru '''Cel mai bun film international'' si ''Cel mai bun documentar'', devenind astfel prima productie romaneasca ce se bucura de un astfel de succes, dupa 35 de ani de incercari.

De asemenea, acesta a primit si o nominalizare la prestigioasele premii BAFTA, la categoria “cel mai bun documentar''.

La categoria documentar, au mai fost nominalizate „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”, iar la categoria lungmetraj internaţional, „Colectiv” concureaza cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) si „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Hertegovina, coproductie cu participare romaneasca).

Mai mult, se pare ca este a doua oara in istoria galei Premiilor Oscar cand un film documentar primeste doua nominalzari, prima productie care a atins acest succes fiind ''Honeyland''.

"Cu totii suntem foarte recunoscatori si fericiti pentru aceasta realizare minunata si pentru recunoasterea muncii dificile depuse cu implicare de intreaga echipa si pentru imboldul motivational dat de curajul, anduranta si increderea protagoniștilor!", a spus regizorul Alexander Nanau la aflarea vestii.

De asemenea, documentarul "Colectiv" a fost remarcat si de catre Societatea Natională a Criticilor de Film din Statele Unite ale Americii, care l-au declarat ca fiind "Cel mai bun film străin". Ba chiar publicatia Rolling Stone l-a desemnat ca fiind "Cel mai bun film al anului 2020", in timp ce fostul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, l-a menționat pe Twitter intr-o lista cu filmele sale preferate din 2020.

Nominalizările pentru cea de-a 93-a editie a galei premiilor Oscar sunt anuntate luni, intr-o prezentare online, de catre Priyanka Chopra si sotul ei, Nick Jonas.

Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie.

Partenerii Nostri