Variety Fresh of organic fruits and vegetables and healthy vegan meal ingredients in reusable eco cotton bags on beige background. Zero waste shopping concept. Healthy food, clean eating, eco friendly, no plastic. Flat lay, top view, copy space
Lifestyle Foto: Getty Images

10 alimente sanatoase pentru dieta zilnica

Articol scris de UTV Data publicării:

Daca vreti sa reduceti riscul de boli cronice, concentrati-va pe adaugarea unor alimente sanatoase in dieta zilnica. Pe langa mentinerea activitatii fizice, gestionarea stresului, consumul unor astfel de alimente poate proteja celulele si poate creste speranta de viata. In general, aceste alimente sunt bogate in antioxidanti, vitamine, fibre si grasimi nesaturate (sau "bune"). Dar care sunt exact aceste alimente?

Iata 10 "superalimente" pe care dieteticienii- nutritionisti le recomanda pentru o viata sanatoasa:

1.Iaurtul grecesc

Contine o cantitate mai mare de proteine decat iaurtul obisnuit, si are un continut scazut de carbohidrati si grasimi. Iaurtul grecesc este, de asemenea, o sursa buna de calciu si probiotice, care sunt bacterii sanatoase ce pot avea beneficii asupra sanatatii intestinale.
Greek yogurt
 
2.Kiwi
 
Acest fruct pufos contine mai multa vitamina C decat o portocala si este o sursa buna de potasiu si fibre.
Consumul regulat de kiwi poate fi benefic pentru sanatatea inimii, digestie si sistem imunitar.
Kiwi fruit slices on wooden table
 
3.Cartoful dulce
 
Cartoful dulce este o leguma radacinoasa, dulce si bogata in nutrienti. Este o sursa excelenta de vitamina A (sub forma de beta-caroten), vitamina C, potasiu si fibre alimentare.Cu cat
culoarea este mai inchisa, cu atat acesti tuberculi sunt mai bogati in antioxidantul beta-caroten.
tray of oven baked sweet potato chips in closeup.
 
4.Somonul contine grasimi sanatoase pentru inima, inclusiv acizi grasi omega-3, si este una dintre putinele surse de vitamina D. De asemenea, somonul poate contribui la mentinerea sanatatii pielii.
Raw salmon fillets onwooden cutting board with dill, rosemary and lemon.
 
5.Spanacul
 
Spanacul este o sursa excelenta de nutrienti precum fierul, acidul folic si o varietate de flavonoide, compusi care sunt bogat in antioxidanti. Consumul regulat de spanac poate contribui la mentinerea sanatatii sistemului circulator, la sustinerea formarii celulelor rosii din sange si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Fresh spinach leaves in colander on wood
 
6.Afine
 
Afinele sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de fibre si antioxidanti, in special de antocianine. Acestia sunt compusi care dau culoarea caracteristica a fructelor de padure si au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv protejarea celulelor impotriva deteriorarii provocate de radicalii liberi si sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Consumul regulat de afine poate contribui, de asemenea, la mentinerea sanatatii intestinale si la gestionarea greutatii.
plate with blueberries spilled on blue background

7.Uleiul de masline

Uleiul de masline extra-virgin este o sursa excelenta de grasimi mononesaturate. Aceasta optiune delicioasa mediteraneana este, de asemenea, o sursa de polifenoli care lupta impotriva cancerului si poate reduce riscul de boli de inima.

Image of raw olives and olive oil

8.Nucile

Nucile sunt o sursa solida de acizi grasi omega-3 - grasimile care scad colesterolul daunator (LDL) si il cresc pe cel benefic (HDL).
De asemenea, nucile sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina E, magneziul si zincul.

Walnuts in brown bowl on wooden table

9.Ciupercile

Bogate in fibre, vitamine și minerale esențiale, ciupercile pot inlocui carnea in diverse preparate, ajutand la reducerea a pana la 400 de calorii la o masa.
Unele cercetari sugereaza ca anumiti compusi din ciuperci ar putea avea efecte anticancerigene, contribuind la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer.

Mix of forest mushrooms on cutting board over old wooden table
10.Ouale
 
Ouale sunt una dintre cele mai bune surse de proteine, continand toti aminoacizii esentiali de care organismul nostru are nevoie.
 
Desi ouale contin colesterol, ele sunt, de asemenea, o sursa de grasimi sanatoase, inclusiv acizi grasi omega-3, care sunt benefice pentru sanatatea inimii si a creierului. Ouale sunt o sursa buna de luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care sustin sanatatea ochilor.
Boiled eggs
Etichete: healthy , tips&tricks

Partenerii Nostri