Board with cut lemons and zest on wooden table, closeup
Lifestyle Foto:Getty Images

De ce ar trebui sa incluzi lamaia in alimentatia ta. 5 beneficii care iti pot schimba viata

Articol scris de UTV Data publicării:

Bine ai venit in lumea minunata a lamailor, fructele veseliei si ale prospetimii! Lamaia, cu aroma sa revigoranta si culoarea sa vibranta, este mai mult decat un simplu fruct - este un adevarat izvor de beneficii si gusturi delicioase.

Mid adult woman covering eyes with lemon during sunny day

Lamaia este unul dintre cele mai versatile fructe din lume! Poti sa o folosesti intr-o varietate infinita de feluri de mancare si bauturi. De la limonade revigorante la marinade savuroase si deserturi racoritoare, lamaia poate transforma orice preparat intr-o capodopera culinara.

Pe langa gustul lor minunat, lamaile sunt si pline de beneficii pentru sanatate. Bogate in vitamina C si antioxidanti, aceste fructe mici pot intari sistemul imunitar, pot imbunatati sanatatea pielii si pot ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase.

Meyer lemons in basket.

Iata cateva dintre principalele beneficii ale lamailor pentru sanatatea noastra:

1. Lamaile sunt bogate in antioxidanti, precum vitamina C

Lamaile sunt o sursa abundenta de compusi vegetali cu proprietați antioxidante, precum vitamina C si flavonoidele. Sucul unei lamai furnizeaza peste o treime din cantitatea zilnica recomandata pentru vitamina C, observa Lacy Puttuck, dietetician inregistrat din Las Vegas. Vitamina C este asociata cu sustinerea functiei imunitare sanatoase, dar face mult mai mult decat sa lupte impotriva racelii comune. Vitamina C reduce riscul de boli cronice precum diabetul, vindeca tesuturile ranite si sustine sanatatea inimii.

Repeated lemon on the pink background

2. Lamaile pot imbunatati productia de colagen a pielii

Vitamina C este un ingredient popular in ingrijirea pielii datorita capacitatii sale de a lumina pielea terna, de a lupta impotriva radicalilor liberi si de a creste productia de colagen. O veti gasi in multe seruri si creme, dar puteti dubla beneficiile pentru sanatatea pielii ale vitaminei C consumand lamai.

Colagenul este un tip de proteina care ii confera pielii structura si elasticitatea. Pielea contine si creeaza natural colagen, dar productia acestuia scade odata cu varsta. Deci, consumul de mai multe alimente bogate in vitamina C, precum lamaile, poate conferi pielii un aspect mai tanar.

Glass jug with fresh lemon and glass of lemonade on wooden kitchen table with ingredients at window.

3. Lamaile ajuta la absorbtia fierului

Poate ai auzit ca ar trebui sa combini vitamina C cu alimente bogate in fier si iata de ce. Corpul nu absoarbe de fapt toti nutrientii din alimentele tale. Asocierea alimentelor bogate în vitamina C, precum lamaile, cu sursele vegetale de fier poate ajuta la imbunatatirea absorbției fierului. Potrivit unui studiu, combinarea vitaminei C si a fierului ar putea chiar sa ajute la prevenirea anemiei prin deficienta de fier la femeile tinere.

4. Lamaile furnizeaza fibre alimentare

Dietele bogate in fibre sunt asociate cu un risc redus al anumitor boli, precum boala de inima. O cana de lamai furnizeaza aproape 6 grame de fibre. Potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica, femeile au nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, iar barbatii au nevoie de aproximativ 38 de grame de fibre pe zi. Lamaile contin un tip de fibra solubila numita pectina, care poate susține gestionarea glicemiei si poate ajuta la reducerea colesterolului.Cu toate acestea, fibrele se gasesc doar in lamai intregi, nu si in sucul de lamaie.

Pieces of beef with vegetables, rosemary and lemon

5. Lamaile ar putea preveni formarea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt dureroase, dar exista cateva modalitati de a le preveni. Hidratarea este considerata cea mai buna modalitate de a preveni pietrele la rinichi, asa ca asigura-te ca bei multa apa. Adaugarea unei picaturi de lamaie in apa ta ar putea, de asemenea, sa ajute. Lamaile contin acid citric, care ar putea ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi mai mici. Consumuldeapa culamaie este un remediu folosit pentru prevenirea pietrelor la rinichi, existand unele cercetari care sustin acest lucru, conform Școlii de Medicina Harvard. 

In concluzie, lamaia este un adevarat dar al naturii, care ne inveseleste zilele si ne imbunatateste sanatatea.

Close-up of glass of water with lemon in hands of young female

Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!

Etichete: tips&tricks

Partenerii Nostri