Man while applying insect repellent
Lifestyle Foto:Getty Images

Esti un magnet pentru tantari? Iata 10 ingrediente 100% naturale care tin tantarii departe

Articol scris de UTV Data publicării:

Vremea buna vine la pachet cu o gramada de lucruri grozave: petrecem mult timp in natura, mergem la mare, munte, sau de ce nu lenevim langa piscina. Dar cum orice lucru bun nu vine chiar singur, ei bine vremea calduroasa marcheaza revenirea acelor insecte sacaitoare care ne bazaie si ne inteapa cat sunt ziua si noaptea de lungi. Exista totusi niste remedii care ne ajuta sa le tinem la distanta, si daca nu vrei sa folosesti spray-uri toxice, ei bine noi iti recomandam cateva ingrediente naturale.

A mosquito on a flower

Asadar cu ce le tinem piept tantarilor?

1.Uleiul de citronela este unul dintre cele mai eficiente repelente naturale impotriva tanțarilor. Are un miros placut pentru oameni, dar este dezagreabil pentru tantari.

Citronella este un ulei esential obtinut din frunzele și tulpinile unor plante din genurile Cymbopogon, cum ar fi Cymbopogon nardus și Cymbopogon winterianus. Este cunoscuta pentru mirosul sau caracteristic de lamaie, care are capacitatea de a respinge insectele.

The citronella, scientifically known as Cymbopogon nardus or Cymbopogon winterianus, is a medicinal plant with repellent properties for insects, flavoring, bactericidal and soothing, and is widely used in the manufacture of cosmetics.

2.Lavanda

Lavanda are un miros placut pe care oamenii il apreciaza, dar pe care tantarii il disprețuiesc. Puteti folosi uleiul esential de lavanda sau sa plantati lavanda in jurul casei pentru indepartarea tantarilor.

Uleiul de lavanda este un ulei esential obtinut din florile plantei de lavanda (Lavandula angustifolia), o planta aromatica cunoscuta pentru aroma sa placuta si proprietatile sale terapeutice. Este unul dintre cele mai populare si versatile uleiuri esentiale, fiind folosit intr-o varietate de scopuri, inclusiv in aromaterapie, cosmetice, produse de ingrijire a pielii si in combaterea insectelor.

Woman hands holding pipette of essential lavender oil.

3.Ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt este un ulei esential obtinut din frunzele de eucalipt, o planta originara din Australia, dar acum cultivata in multe zone din intreaga lume. Este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate si proprietați terapeutice, printre care se numara si capacitatea sa de a respinge insectele, inclusiv tantarii.

Brown amber glass bottle dropper with cosmetic oil with eucalyptus leaves on wooden plate.

4.Menta

Menta greceasca este folosita in principal pentru aroma sa placuta si proprietatile sale terapeutice. Frunzele sale au un gust racoritor si mentolat, care este utilizat in multe feluri de mancare, ceaiuri si bauturi. Aroma sa puternica poate tine insectele la distanta. Poti folosi frunzele proaspete de menta greceasca pentru a face un ceai, pentru a aromatiza mancarurile sau pentru a crea un spray repelent pentru tantari.

Close-up of potted plant on table,Romania

5.Ulei de neem

 Uleiul de neem este un ulei vegetal extras din semințele copacului de neem (Azadirachta indica), originar din India si alte parti ale Asiei de Sud. Acest ulei este cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice, antibacteriene, antifungice si insecticide.

In ceea ce priveste capacitatea sa de a respinge insectele, inclusiv tantarii, uleiul de neem este considerat un remediu eficient. Acest lucru se datoreaza prezentei unui compus numit azadirachtin, care este un puternic insecticid natural. Azadirachtinul afecteaza sistemul hormonal al insectelor, perturbandu-le cresterea si reproducerea.

Medicinal Neem leaves in mortar and pestle with neem paste

6.Rozmarin

Uleiul de rozmarin este un ulei esential obținut prin distilarea frunzelor si varfurilor de rozmarin (Rosmarinus officinalis), o planta aromatica perena originara din regiunile mediteraneene. Acest ulei este cunoscut pentru aroma sa puternica si proaspata, dar si pentru proprietatile sale terapeutice.

In ceea ce priveste respingerea tantarilor, uleiul de rozmarin poate fi folosit cu succes datorita mirosului sau puternic.

Rosemary in bloom, close-up

7.Busuiocul

Busuiocul emana un miros intens care poate fi neplacut pentru tantari. Poti planta busuioc in gradina sau poti folosi uleiul esential de busuioc pentru a tine tantarii la distanta.

bottle of basil essential oil with fresh basil

8.Ulei de lemongrass

Similar cu citronela, uleiul de lemongrass este eficient in indepartarea tantarilor datorita mirosului sau proaspat si placut.

fresh lemongrass leaves on table

9.Cimbru

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta aromatica cu frunze mici si flori roz sau mov, originara din regiunile mediteraneene.

Daca doresti sa folosesti cimbrul pentru a incerca sa reduci prezenta tantarilor in jurul casei tale, poti planta cimbrul in gradina sau in ghivece si sa-l asezi in apropierea zonelor de petrecere a timpului in aer liber. In plus, poti folosi frunzele de cimbru proaspat pentru a face fumigene sau pentru a parfuma mediul inconjurator

Fresh thyme in a preserving jar on wood

10.Ulei de scortisoara

Uleiul de scortisoara are proprietati de respingere a tantarilor si poate fi folosit similar altor uleiuri esentiale, fie aplicat pe piele, fie utilizat intr-un difuzor.

Essential Oils with Rosemary, Cloves & Cinnamon.

Aceste uleiuri esentiale pot fi folosite individual sau combinate pentru a crea un amestec repelent eficient impotriva tantarilor. Este important sa le diluezi intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de migdale dulci, inainte de aplicare pe piele pentru a evita iritatiile. De asemenea, poti folosi aceste uleiuri in difuzoare sau in solutii de pulverizare pentru a proteja spatiile interioare impotriva tantarilor. Reteta este de obicei 3 pana la 5 picaturi de ulei esential la 30ml de ulei purtator.

Iata cateva moduri in care uleiurile pot fi folosite ca repelent pentru tantari:

1. Pulverizare pe piele: Amesteca cateva picaturi de ulei de citronella intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de migdale dulci, si aplica-l pe piele. Acest lucru poate ajuta la respingerea tantarilor si la protejarea impotriva intepaturilor lor.

Person spraying mosquito insect repellent in the forest, insect protection

2. Difuzare in aer: Adauga cateva picaturi de ulei de citronella intr-un difuzor si lasa-l sa functioneze intr-o camera pentru a indeparta tantarii din incapere.

White essensial oil diffuser on white table with copy space. Pine oils

3. Lumanari cu citronella: Poti utiliza lumanari cu citronella pentru a crea o zona protejata impotriva tantarilor in timpul activitatilor in aer liber.

Citronella Candles

4. Pulverizare in jurul casei: Poti crea o solutie de pulverizare amestecand ulei de citronella cu apa si sapun de casa si sa o pulverizezi in jurul casei sau pe terasa pentru a impiedica tantarii sa se apropie.

A woman sprays plants with chemicals from pests.
Etichete: summer tips , tips&tricks

Partenerii Nostri