Man Counting Sheep
Lifestyle

Sfaturi pentru a avea un somn bun. Afla cum poti scapa de insomnii

Articol scris de UTV Data publicării:

Hai să vorbim puțin despre cea mai relaxantă activitate a unei zile - somnul! Știm cu toții cât de important este pentru sănătatea noastră să avem parte de un somn bun și odihnitor. Dar este atat de ușor să ne bucuram de o noapte liniștită și odihnitoare? Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se estimează că aproximativ 30% dintre adulți se confruntă cu insomnie la un moment dat în viața lor.

Insomnia poate fi o problemă trecătoare sau poate deveni cronică, iar cauzele pot fi legate de stres, anxietate, schimbări de mediu sau obiceiuri de somn. Dar nu te îngrijora, există câteva trucuri și obiceiuri pe care le poți adăuga în viața ta pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului.

Stabilește si respectă un program de somn: Corpul tău adoră rutina, așa că încearcă să te trezești și să te culci în jurul aceleiași ore în fiecare zi.

Creează un mediu propice pentru somn: Asigură-te că dormitorul tău este întunecat, liniștit și la o temperatură confortabilă.Temperatura recomandată este de 18 grade Celsius. Acesta ar putea fi motivul pentru care te simți neliniștit și inconfortabil în timpul verii sau atunci când căldura este pornită la maximum în februarie.

Utilizează perdele opace, dopuri de urechi sau chiar un fundal sonor care să stimuleze somnul.

Mulți oameni folosesc "white noise" (zgomot alb) pentru a îmbunătăți calitatea somnului, deoarece acest sunet constant poate crea un fundal sonor uniform și poate acoperi zgomotele deranjante.

În plus față de white noise, există și alte tipuri de sunete de fond, precum "pink noise" (care filtrează anumite frecvențe din zgomotul alb) sau sunete naturale, precum sunetul valurilor sau ciripitul păsărilor.

Evită ecranele electronice înainte de culcare: Lumina albastră de la ecranele de telefon, tabletă sau computer stimulează creierul și te tine treaz.Încearcă să renunți la utilizarea acestora cu cel puțin o oră înainte de a te culca.

O femeie se uita intens la telefon in toiul noptii, are insomnii

 

Limitarea consumului de cofeină și alcool: Evită consumul de cofeină  în orele târzii ale după-amiezii și seara. De asemenea, redu consumul de alcool înainte de culcare.

Desi un pahar de vin ar putea să-ți ofere acea senzație liniștitoare de somnolență, odată ce efectul dispare, te-ai putea trezi cu transpirații, durere de cap sau nevoia de a merge des la baie.

Fă sport zilnic 30 de minute : Știm cu totii deja că exercițiile cardio sunt benefice pentru sănătatea noastră, dar pot îmbunătăți și calitatea somnului, în special dacă te antrenezi dimineața sau în timpul zilei. Evită antrenamentele intense în orele apropiate de culcare.

Relaxare și meditație: Un duș cald, o carte bună sau câteva minute de meditație pot face minuni pentru a-ți pregăti mintea pentru somn.

Nu te uita la ceas în toiul noptii: Dacă te trezești adesea în mijlocul nopții si te uiti la ceas, nu faci decât să îți strici somnul, pentru că fără să vrei începi să faci calcule și să te stresezi cu privire la câte ore mai ai la dispoziție pentru a dormi.

Evită mâncarea grea înainte de culcare: Consumul de alimente bogate în grăsimi sau pline de zahăr înainte de culcare poate să-ți dea bătăi de cap la somn. Incearcă mai bine niște gustări ușoare dacă ti-e cu adevărat foame.

O femeie blonda savureza o felie de avocado in timp ce isi face un selfie

 

Gestionarea stresului: Viața poate fi plină de provocări, dar nu lăsa stresul să-ți strice somnul! Încearcă să identifici factorii de stres și sa găsești metode care să te ajute să te relaxezi.

Poate fi util să ții un jurnal, să vorbești cu cineva sau să practici activități care îți aduc bucurie.

Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!

Etichete: tips&tricks

Partenerii Nostri