Vulcanul Etna, cel mai mare și mai activ vulcan din Europa, a erupt din nou pe insula Sicilia, provocând panică în rândul turiștilor și localnicilor. O coloană uriașă de cenușă, lavă și gaze fierbinți s-a ridicat la peste 6.000 de metri în aer, în timp ce oameni au fost surprinși fugind de pe versanții muntelui, potrivit imaginilor distribuite pe rețelele de socializare.
Erupția a început în noaptea de duminică spre luni, fiind precedată de tremurături vulcanice intense, care au atins apogeul în jurul orei 01:00, ora locală. Potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, au avut loc explozii stromboliene cu o intensitate în creștere.
Amenințare pentru aviație. Curgerea de lavă a fost vizibilă de la kilometri distanță
Observatorul Vulcanologic a anunțat că în timpul erupției s-a produs o prăbușire parțială a flancului nordic al craterului, care a dus la formarea unor curgeri spectaculoase de lavă. Exploziile au fost auzite până în orașele Taormina și Catania, aflate la zeci de kilometri distanță.
Centrul de consultanță pentru cenușă vulcanică din Toulouse a emis o alertă pentru aviație, după ce s-a estimat că norul de cenușă a atins o altitudine de aproximativ 6.400 de metri. Avertismentul a fost redus ulterior la nivel galben, însă autoritățile rămân în alertă.
În zona Piano Vetore s-au înregistrat cantități mici de cenușă fină, iar specialiștii spun că activitatea vulcanică a crescut considerabil în ultimele zile. Deși erupția s-a încheiat între timp, rămâne posibilitatea unor replici sau noi explozii.
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!