palarie napoleon 2
Viral

O palarie a lui Napoleon a fost vanduta la licitatie cu o suma record

Articol scris de UTV Data publicării:

O palarie purtata de Napoleon Bonaparte, celebrul bicorn negru cu cocarda sa rosie, alba si albastra, a fost adjudecata duminica, la Paris, pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv taxele) informeaza France Presse, citata de Agerpres.

Vanzarea a atras colectionari din intreaga lume si a generat un mare entuziasm. Identitatea si nationalitatea cumparatorului nu au fost dezvaluite iar casa de licitatii spune ca si-a depasit propriul record, in 2014 vanduse o palarie a lui Napoleon cu 1,884 de milioane de euro.

Palaria vanduta duminica a fost initial evaluata intre 600.000 si 800.000 de euro. Specialistii spun ca aceasta licitatie a fost ajutata si de anuntarea filmului biografic dedicat lui Napoleon, care il are in rol principal pe Joaqin Phoenix, si va fi lansat maine, pe 22 noimbrie.

In decurs de aproximativ cincisprezece ani, Napoleon ar fi purtat in jur de 120 de astfel de palarii, acest lucru inseamna ca unele pot fi vazute din cand in cand la licitatii.

Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blanarul imparatului incepand din 1806. Conform expertilor, Napoleon i-a adaugat cocarda in timp ce se afla pe Marea Mediteraneana, la intoarcerea de pe insula Elba la 1 martie 1815.

Palaria a ramas in familie pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a fost vanduta catre diversi colectionari. A fost expusa la Musee de l’Emperi din comuna Salon-de-Provence intre 1967 si 2002.

Partenerii Nostri