Viral

Oamenii de stiinta au reinviat un vierme vechi de 46.000 de ani

Articol scris de UTV Data publicării:

Conform The Washington Post, o femela microscopica de vierme rotund care si-a petrecut ultimii 46.000 de ani in permafrostul siberian, au fost gasiti vii de catre oamenii de stiinta.

Descoperirea ofera o noua viziune asupra modului in care viermii, cunoscuti si sub numele de nematode, pot supravietui in conditii extreme pentru perioade extraordinar de lungi, in cazul de fata, zeci de mii de ani.

Printr-o analiza cu radiocarbon, cercetatorii au stabilit ca specimenele au fost inhetate intre 45.839 si 47.759 de ani in urma, in timpul Pleistocenului tarziu. Viermii cu o lungime de aproximativ un milimetru au putut rezista la temperaturi extrem de scazute intrand intr-o stare numita criptobioza.

Modalitatea de reinviere a acestor creaturi este simpla, spune Phillipp Schiffer, liderul grupului de la Institutul de Zoologie de la Universitatea din Koln. Cercetatorii dezgheata solul, avand grija de sa nu-l incalzeasca prea repede. Apoi, viermii incep sa se agite, sa manance bacterii intr-un vas de laborator si sa se reproduca.

Nematodul original, vechi de 46.000 de ani, nu mai este in viata, dar oamenii de stiinta au continuat sa creasca peste 100 de generatii din acest singur nematod. Specia se reproduce fara partener printr-un proces numit partenogeneza.
"putem spune ca sunt vii, pentru ca se misca, mananca si se reproduc", a adaugat Schiffer.

Te-ar putea interesa si:

Partenerii Nostri