Limba română ocupă primul loc în topul celor mai vorbite limbi străine din Londra, devansând spaniola, poloneza și bengaleza, conform unei analize realizate de portalul South West Londoner. Datele provin din recensământul național din 2021, desfășurat în Regatul Unit.
Potrivit statisticilor, 20,81% dintre locuitorii Londrei – adică unul din cinci – nu folosesc limba engleză ca limbă principală în viața de zi cu zi. În această categorie, româna este pe primul loc, fiind vorbită de peste 159.000 de rezidenți români din capitala britanică, cu vârste mai mari de 3 ani.
Româna este limba străină predominantă în mai multe cartiere londoneze, printre care Harrow, Barnet, Waltham Forest, Redbridge, Barking and Dagenham, Havering și Bexley.
În ceea ce privește alte comunități mari din Londra, recensământul arată că există aproximativ 117.000 de vorbitori de spaniolă, 112.000 de polonezi și 102.000 de bengalezi.
De ce aleg imigranții să vorbească limba maternă
Motivațiile pentru care familiile vorbesc o limbă străină acasă sunt diverse și adesea personale. Acestea pot varia chiar și între membrii aceleiași familii, explică South West Londoner.
Tony Capstick, profesor asociat în domeniul limbii și migrației la Universitatea din Reading, subliniază că aceste alegeri sunt adesea rezultatul unor decizii deliberate privind scopul folosirii fiecărei limbi în familie:
„Este vorba despre cum decide o familie ce limbă să folosească în funcție de context. De exemplu, un migrant de primă generație poate avea o atitudine clară – fie dorește să păstreze limba maternă, fie preferă o abordare asimilaționistă, în care familia adoptă limba dominantă.”
Un exemplu concret este cel al lui Jean-Christophe, un londonez de origine franceză, și al soției sale italiene. Cei doi și-au crescut fiicele vorbindu-le în limbile lor materne încă de la naștere.
„Suntem o familie franco-italiană, mergem des în vacanță în ambele țări – acolo sunt rădăcinile noastre. Vrem ca fetele să-și cunoască originile și să se identifice cu ele”, a declarat Jean-Christophe.
În plus, vorbirea limbii materne le permite copiilor să comunice mai ușor cu bunicii din Franța și Italia, care nu stăpânesc bine limba engleză.
Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!