Writing a diet plan on the table full of healthy food
Lifestyle Dietitian writing a diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating

Afla totul despre Dieta Mediteraneana, care ajuta la inlaturarea starilor de depresie si anxietate!

Articol scris de UTV Data publicării:

Se spune adesea ca mancatul sanatos te poate ajuta sa te simti mai bine, atat fizic, cat si psihic. Dar cat de departe merge acest efect, in special in ceea ce priveste sanatatea mintala? Ceea ce mananci poate schimba efectiv modul in care te simti? Ei bine, potrivit celui mai recent studiu, care a analizat modul in care o dieta sanatoasa ar putea inlatura simptomele depresiei, rezultatul a fost unul pozitiv, simptomele depresiei si anxietatii scanzand in mod semificativ, astfel cu cat participantii au fost mai atenti la dieta, cu atat s-au vazut mai multe imbunatatiri.

In cadrul studiului, publicat in octombrie in PLOS One, cercetatorii au avut nevoie de peste 100 de studenti de la colegiu, cu simptome de depresie, anxietate, stres, neincredere in sine si diete mai putin sanatoase. Apoi, elevii au fost impartiti in doua grupuri. Primului grup i s-a cerut sa-si continue dieta obisuita, in timp ce al doilea a fost instruit sa urmeze o dieta mediteraneana, crescand consumul de fructe, legume, proteine ​​slabe, ulei de masline si nuci, reducand in acelasi timp alimentele procesate, cum ar fi sucul cu acid, dulciurile si mancarea prajita.

Mai exact, iata ce presupune dieta meditereaneana:

  • Alimente pe care trebuie sa le consumi: fructe, legume, nuci, seminţe, verdeţuri, cartofi, cereale întregi, pâine, ierburi şi condimente, peşte, fructe de mare şi ulei de măsline extra virgin;
  • Alimente pe care trebie sa le consumi moderat: carne de pui, ouă, iaur şi brânză;
  • Alimente pe care trebuie să le consumi foarte rar: carnea roşie;
  • Alimente pe care trebuie să le eviţi: băuturile cu îndulcitori, zahăr, carnea procesată, cereale şi uleiuri rafinate.

Revenind la studiul facut, ce credeti ca s-a intamplat dupa trei saptamani? Toti participantii s-au intors la grupul de cercetare, pentru obtinerea rezultatelor, iar cei care au urmat dieta mediteraneană au raportat ca, in medie, simptomele depresiei lor au scazut de la moderat sever la normal, cu imbunatatiri specifice ale anxietatii si stresului in comparatie cu celalalt grup. Asadar, cu cat participantii au fost mai atenti la dieta, cu atat s-au vazut mai multe imbunatatiri la starea lor de spirit.

O analiza mai profunda a relevat faptul ca cei care au mancat mai putine alimente procesate si-au imbunatatit mai dramatic simptomele depresiei decat cei care au mancat pur si simplu mai mult din alimentele sanatoase, dar le-au pastrat si pe cele procesate. Au existat, de asemenea, dovezi care sugereaza ca participantii au mentinut imbunatatiri ale sanatatii mintale la trei luni de la sfarsitul studiului, chiar și atunci cand nu au respectat la fel de strict dieta.

Dincolo de toate, potrivit declaratiei cercetatorilor pentru New York Times, este imporant sa se inteleaga faptul ca o dieta sanatoasa nu este o ''cura'' pentru depresie si nici un substitut pentru alte tipuri de tratament, cum ar fi terapia sau medicatia, ci dovedeste faptul ca da, o alimentatie mai sanatoasa poate fi benefica pentru santatatea mentala, in special alaturi de alte forme de tratament.

Nu uitati ca este foarte important sa discutati cu un nutritionist inainte de a incerca o dieta si, daca observati simptome ale depresiei nu ezitati sa discutati cu un psiholog pentru a va indruma catre vindecare, de asemenea, incercati sa faceti cat mai multa miscare, meditatie si inconjurati-va de cat mai multa energie buna!

Partenerii Nostri