Malm, Sweden, Thursday 09 May, 2024. Joost Klein representing the Netherlands with the song "Europapa" during the second semi-final of the 68th edition of the Eurovision Song Contest (ESC) at the Malm Arena, in Malm, Sweden, Thursday, May 09, 2024.Photo:
Vedete Foto: Profimedia Images/ Joost Klein pe scena la Eurovision 2024

Joost Klein, concurentul descalificat la Eurovision, risca sa fie pus sub acuzare de politie

Articol scris de UTV Data publicării:

Joost Klein, concurentul olandez de la Eurovision care a fost descalificat din concurs cu doar cateva ore inainte de marea finala, va fi probabil acuzat de amenintari, a anuntat politia suedeza, conform News.ro.

Favoritul la victorie, in varsta de 26 de ani, a fost exclus din competitia de la Malmo, fapt fara precedent in istoria de 68 de ani a Eurovision, dupa ce o membra a echipei de productie a depus o plangere la politia suedeza cu privire la un presupus "incident de culise".

Purtatorul de cuvant al politiei, Jimmy Modin, a declarat pentru The Guardian ca ancheta lor s-a incheiat si ca o decizie privind acuzatiile ar trebui sa vina "in urmatoarele doua saptamani". El nu a precizat care a fost natura presupuselor amenintari.

Citeste si "Vezi cele mai ciudate tinute de la Eurovision 2024. Aparitiile artistilor au socat publicul"

Malm, Sweden, Thursday 09 May, 2024. Joost Klein representing the Netherlands with the song "Europapa" during a press conference with the entries that advanced to the final after the second semi-final of the 68th edition of the Eurovision Song Contest (ES

"Ne asteptam sa existe probabil o urmarire penala"

Ofiterul de politie insarcinat cu acest caz, Emil Andersson, a spus pentru pentru postul suedez de televiziune SVT ca "ne asteptam sa existep robabil o urmarire penala". El a precizat ca o "urmarire penala accelerata", un proces care dureaza aproximativ sase pana la opt saptamani, va fi probabila, deoarece altercatia nu a implicat o infractiune mai grava.

Cotidianul Sydsvenska din Malmo a precizat ca infractiunea de amenintare se soldeaza de obicei cu amenzi in caz de condamnare.

Dupa ce Klein a fost exclus, radiodifuzorul olandez Avrotros s-a declarat "socat" de aceasta decizie si a precizat ca, desi Klein a facut o "miscare amenintatoare" catre o operatoare de imagine, nu a atins-o pe aceasta.

joost-klein-eurovision-2024 (12)

"Joost a spus in mod reptatat ca nu vrea sa fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat"

"Impotriva intelegerii facute in mod clar, Joost a fost filmat cand tocmai cobora de pe scena si trebuia sa se grabeasca spre camera verde. In acel moment, Joost a indicat in mod repetat ca nu doreste sa fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat", a declarat Avrotros.

Radiodifuzorul a sustinut ca a oferit "mai multe solutii" Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), care gestioneaza Eurovision, dar Klein a fost oricum eliminat din concurs.

Organizatorii nu au dorit sa ofere mai multe detalii despre presupusul incident din timpul concursului, dar au precizat ca acesta "nu a implicat niciun alt artist sau membru al delegatiei", din cauza zvonurilor ca ar fi implicat delegatia Israelului, pe fondul tensiunilor.

Citeste si "Nemo a castigat Eurovision 2024 cu 594 de puncte. Artistul a spart trofeul pe scena"

Atunci cand artistei israeliene Eden Golan i s-a sugerat ca nu trebuie sa raspunda la intrebarea unui jurnalist daca prezenta ei "reprezenta un risc", Klein a intrerupt pentru a intreba: "De ce nu?", nu cu mult timp inainte de a fi descalificat.

Luni, EBU a emis o declaratie pe fondul criticilor privind modul in care concursul de cantece a gestionat tensiunile legate de razboiul dintre Israel si Gaza, afirmand ca "regreta" ca unele delegatii "nu au respectat spiritul regulilor".

"Am vorbit cu o serie de delegatii in timpul evenimentului cu privire la diverse probleme care ne-au fost aduse in atentie", a declarat EBU.

"Organismele de conducere ale EBU vor revizui, impreuna cu sefii delegatiilor, evenimentele din jurul concursului Eurovision de la Malmo pentru a merge mai departe intr-un mod pozitiv si pentru a se asigura ca valorile evenimentului sunt respectate de toata lumea".

EBU a confirmat ca mai multi concurenti si delegatii au depus plangeri.

Radiodifuzorul national al Portugaliei, RTP, s-a plans de o intarziere in postarea pe YouTube a prestatiei concurentei sale Iolanda dupa finala, iar EBU a declarat ca intarzierea s-a datorat faptului ca Iolanda si-a pictat unghiile cu modele inspirate de keffiyeh - esarfe palestiniene folosite pentru a-si arata sprijinul pentru tara.

Concurentul irlandez, Bambie Thug, a confirmat, de asemenea, ca a facut mai multe plangeri in perioada premergatoare finalei si a acuzat postul israelian Kan ca a "incitat la violenta" impotriva sa in timpul transmiterii prestatiei sale.

In timpul primei semifinale, un comentator Kan a spus ca Bambie Thug "a vorbit negativ despre Israel", adaugand: "Dar putem vorbi despre asta mai tarziu. Pregatiti-va blestemele". Este posibil ca aceasta sa fi fost o referire la un vers despre aruncarea unui blestem asupra unui fost iubit din cantecul lui Bambie Thug, dar interpretul a spus ca a considerat ca a depasit limita.

"Radiodifuzorul Kan nu a respectat regulile si sper ca anul viitor Israel nu va putea concura din aceasta cauza", a declarat Bambie Thug reporterilor dupa concurs.

Citeste si “De ce nu a participat Romania la Eurovision 2024”

Concurentii au descris atmosfera din spatele scenei ca fiind una "tensionata" si "oribila"

Unii concurenti au descris atmosfera din spatele scenei din acest an ca fiind "tensionata" si "oribila", in timp ce mii de persoane au protestat afara, pe strazile din Malmo, cerand o incetare a focului in Gaza.

Intr-o postare pe Instagram dupa marea finala, Golan a scris: "Sa spun ca a fost usor ar fi o minciuna. Dar cu sprijinul si dragostea voastra am avut puterea de a continua si de a face cea mai buna performanta absoluta pe care stiam ca o pot face".

Participantul Lituaniei, Silvester Belt, care a cantat dupa Golan in marea finala, a numit-o o "experienta traumatizanta" pe retelele de socializare, scriind: "Sa cant dupa acea tara, cu multimea atat de tensionata, a fost unul dintre cele mai rele lucruri prin care a trebuit sa trec. Chiar am facut tot ce am putut in aceasta situatie".

Cantaretul elvetian Nemo, care a castigat concursul cu piesa "The Code", a declarat intr-o conferinta de presa ulterioara ca experienta a fost "foarte intensa" si ca au simtit ca "poate Eurovision are nevoie de o mica reparatie".

Comisia Europeana a criticat, de asemenea, decizia EBU de a interzice publicului sa fluture steagul UE in marea finala, calificand-o drept "complet regretabila" si "halucinanta".

Puteţi urmări Știrile UTV şi pe Google News!

Etichete: eurovision 2024

Partenerii Nostri